SAVA LUKIC VLADISAVIC – RAGUZINSKI (Dubrovacki) – DIPLOMATA – OTAC OBAVESTAJNE RUSKE SLUZBE – RUSKI GROF

Po pitanju Srbije i Balkana, Putinu bi trebao jedan takav Sava.

Srbi su uspevali, po pravilu, u Rusiji da zauzmu visok socijalno – politicki status!!

Moze li se naci u istoriji diplomatije uloga stranca, posebno u Rusiji, kao sto je bila uloga Save Vladisavica. Jedna od najizrazitijih i jarkih licnosti iz srpske emigracije petrovskih vremena, postao je poznati ruski diplomata, koji je napravio granicu izmedju Rusije i Kine. Osnovao je grad TROICKOSAVSK ili Kjahta. Bio je ambasador Rusije u Rimu i Konstantinopolju. Bavio se i literarnom delatnoscu. Po molbi Petra Velikog, preveo je na ruski jezik knjigu Mavra Orbina “Slovensko carstvo”, koja je postala izvor informacija o balkanskim slovenima.

Putin se, kazu, veoma iznenadio kada je saznao da je OTAC ruske obavestajne sluzbe SRBIN Sava Lukic Vladisavic.

Sava Lukić Vladisavić Raguzinski je imao realni uticaj na politiku Rusije prema Balkanu.

Sava Lukić Vladisavić Raguzinski se u Rusiji bavio trgovinom, izvozom roba iz Rusije, postavkom roba za dvor, osnazio je trgovacke i diplomatske odnose Rusije i Evrope. Sam Puskin je o Savi pisao u svom nezavrsenom romanu “Arap Petra Velikog”.

Za one koji to mozda nisu znali, dedu Pushkina, je kao roba iz Etiopije, kupio nas Sava Lukić Vladisavić Raguzinski u Konstantinopolju, doveo u Rusiju i predao kao poklon Petru Velikom!!!

NOVA SRBIJA U RUSIJI

1723 g Petar Veliki dozvoljava majoru Ivanu Albanezu, crnogorcu, da dovede u Rusiju nekoliko stotina Srba, vojnika, sa porodicama, koji su bili u sluzbi u Austrijskoj vojsci.

SRPSKI GUSARSKI PUK U RUSKOJ ARMIJI – SRBI CUVAJU RUSKU GRANICU – STVARA SE NOVA SERBIJA (1750—1764)

Srpski granicari, koji su ziveli na austrijsko madjarskoj juznoj vojnoj granici i nju stitili, cinili su treci deo austrijske armije. Pocela je njihova seoba za Rusiju, da bi ovoga puta stitili ruske granice, da sluze u ruskoj armiji i od njih je napravljen odvojeni srpski gusarski puk, koji je ratovao protiv Prusije, tatara, turaka i dr. Ruski ambassador u Madjarskoj Bestuzev – Rjumin se dogovorio s Marijom Terezijom o USLOVIMA prelaska Srba u rusku sluzbu.

A ukazom Elizavete Petrovne 1751, stvoreno je vojno naselje NOVA SRBIJA.

Sva teritorija Nove Srbije je bila 200 km duzine i oko 20-30 km sirine. Teritorija se nalazila na danasnjoj teritoriji savremene Ukrajine, na severo zapadu Zaporozja. Na istim principima formirana je i teritorija pod imenom SlovenoSrbija (izmedju Zaporozja i zemalja donskih kozaka). 1760 oba naselja su imala oko 26 000 stanovnika!

POSTO SU RUSIJI SRBI BILI POTREBNI, UPROSCENA JE PROCEDURA DOBIJANJA VIZA ZA ULAZAK U RUSIJU.

Najistaknutiji Srbi toga vremena su imali sjajne vojnicke karijere i priznanja ruske drzave. Petar Tekelija je, na primer, postao feldmarsal ruske vojske. Andrija Miloradovic – postao je proslavljeni ruski general porucnik, o cijim je podvizima pisala Volteru Katarina Velika!!! Admiral Zmajevic je sluzio u ruskoj floti. Ukratko 25 srpskih generala, koji su dali svoj doprinos slavi ruskoj armiji u ratovima sa Turcima, Prusima, Tatarima, Napoleonom.

1764 godine, stvara se Novorosijskaja gubernija, u ciji sastav ulazi Nova Srbija i Azovska gubernija u ciju sastav ulazi Slovenosrbija. Jos dugo posle toga zvanje Nova Srbija ce ostati medju ljudima. Tako je pocelo kretanje ruske vojske na jug ka Krimu i Dunavu, sto je uticalo na ubrzanje oslobodjenja balkanskih naroda od Turaka. Srpki puk ce dobiti naziv Bahmutski i u njemu ce sluziti cuveni ruski pesnik Ljermontov.

  

Karta Nove Srbije

RUSI U SRBIJI

Petar Veliki je kao odgovor na rad srpskih prosvetitelja u Rusiji (Camblaka i Pahomija) nameravao da posalje ruske ucitelje za Srbiju. Mitropolit Mojsije Petrovic pise Petru Velikom: “ Ne trazimo blago materijalno, nego duhovno. Ne trazimo novac, vec prosvecenje, oruzje nasih dusa. Budi nam drugi Mojsije i izbavi nas iz Egipta NEZNANJA”.

No za vreme Petra Velikog, nije ispunjen ovaj plan, ali je prvi ruski ucitelj Maksim Suvorov, dosao u Srbiju za vreme Katarine I 1725.

Nastavice se …