1404 godina- Prvi Sat na Kremlju – delo monaha Lazara-Srbina-Hilandarca

PRVI sat na Kremlju – Kremaljski sat, jedan od najprepoznatljivijih njegovih simbola, koji je otkucavao najvaznije trenutke u istoriji Kremlja, montirao je SRPSKI MONAH sa Sv Gore – PO IMENU L A Z A R – S R B I N (nadimak Srbin je dobio po tome sto je rodjen u Srbiji) HILANDARAC.

Na slici: Lazar Srbin pokazuje minijaturu svog sata knezu Moskovskom Vasiliju Dmitrijevicu.

Istorija postavljanja poznatog sata na tzv Spaskim vratima Kremlja (kroz ciju kapiju prolaze najpoznatije licnosti, ukljucujuci i predsednika Rusije Putina – koji kroz ta vrata prolazi u Kremalj na posao) tesno je vezana za istoriju Kremlja i istoriju Rusije. Sa ovim satom su vezane najslavnije tradicije ruskog naroda, po njihovim otkucajima marsirale su slavne ruske armije, odvijale se poznate vojne parade, pod otkucajima ovog sata je Staljin proveo svoju nezaboravnu vojnu paradu 1941 godine, a zvuk zvona su mogli cuti cak i Nemci, koji su gotovo bili stigli do Moskve, mastajuci da ce svoju slavu ovekoveciti bas otkucajima ovog sata. Pod ovim satom se ceka Nova Godina i proslavljaju svi veliki praznici Rusije.

Medjutim, malo ko zna DA JE PRVI SAT postavio na Spaskoj kuli Kremlja SRPSKI MONAH sa Afonske gore (или Свете Горе Атос) Lazar Srbin-Hilandarac. To je bio sat medju prvima u Evropi i smatrao se cudom toga vremena. O tome svedoce i moskovski letopisi, a i minijatura iz 16 veka, na kojoj monah Lazar pokazuje tek izgradjeni sat CASOVNIK knezu Vasiliju Dmitrievicu.

Srpski monah Lazar je 1404 godine, na poziv Velikog kneza Vasilija Dmitrievica (sina poznatog kneza Dmitrija Donskog) , u blizini hrama Blagovescenskog sabora, ili popularnije, hrama Vasilija Blazenoga, ugradio prvi Moskovski sat na vratima Kremlja. Mehanizam tog sedevra sata je predstavljao tri tega, pored kazaljki, koji su pokretali čekiće za otkucavanje četvrtina časova, što je u to vreme bila retkost. Jedan od čekića je bio u rukama čovekove figure čiji su zamasi otkucavali pune sate .

Sam “ciferblat” je imao crkvenoslovenska slova, koji su oznacavali brojeve: A-1, B-2, Г-3…

Sat je ostavio takav utisak na Moskovskog kneza, da nije pozalio da plati ogromnu svotu novca majstoru iz Srbije. Tako nesto jos niko i nigde nije video

Sat je radio bez prekida punih 217 godina.

Pretpostavlja se da je Lazara Srbina Hilandarca preporucio Moskovskom knezu sam Despot Stefan.

Tako su Srbi 200 godina PRE SVAJCARACA napravili prvi javni mehanicki casovnik – i to u Rusiji.

Citaoci ce moci da se upoznaju sa tim –sta su sve SRBI uradili za “Matusku” Rusiju.

Postaracemo se da ova serija clanaka dodje i do ruskog citaoca, jer ce biti prevedeni na ruski jezik.