Тесла поново у Београду

stanko-stojiljkovic
Станко Стојиљковић (Фото Р. Крстинић)

Међународни Центар за истраживање наслеђа Николе Тесле 158. годишњицу рођења овог великана науке обележио је у „Балканској дворани” хотела „Москве” манифестацијом „Тесла поново у Београду”. Велики број радозналаца дошао је да чује причу о генију из Лике.

Мада многи мисле да је о њему све речено, његов животопис крије још много неиспричаних прича. Док су се неки мучили покушавајући да разумеју компликоване формуле о којима су говорили стручњаци, други, махом студенти физике и електротехнике, у предавању су видели шансу да употпуне своје знање, те су марљиво снимали и записивали оно што су говорници објашњавали.

О Теслином раду и животу говорили су многи научници као што су физичари Горан Марјановић, Владимир Ајдачић, Спасоје Влајић, један од оснивача и мецена Центра Милка Кресоја... Новинар Станко Стојиљковић одржао је предавање „Тесла и Нобел”, објаснивши да је великан био предложен за ову значајну награду, али и одбијен.

Бројни гости у хотелу „Москва” имали су прилике да виде краћи филм руског редитеља Виталија Правдицева „Тесла, господар света” или да обиђу изложбу на којој су били представљени многи модели проналазака великог научника.  „Варденклиф торањ” чија би реконструкција решила све светске проблеме са недостатком енергије, посебно је заинтересовао суграђане, који су застајали и поред „увеличавајућег предајника” за кога је научник рекао да ће се за будуће генерације показати као најважнији од свих његових проналазака.

Посетиоци су могли видети и два „Теслина трансформатора”, а малишани су се посебно забавили моделима аутомобила и бродића које су могли да покрећу учећи на тај начин како функционише резонантни систем преноса електричне енергије. Ову поставку припремила је група српских и руских научника.